Meie tervist ja heaolu otseselt ning igapäevaselt mõjutav komponent on joogivee kvaliteet. Juba ainuüksi seepärast kehtivad joogiveele ranged seadusest tulenevad nõuded ja järelevalve. Joogivee kvaliteedi kontroll toimub vastavalt Terviseameti poolt kinnitatud kontrollikavadele. Vee kvaliteeti iseloomustabki selle vastavus seadusest tulenevatele nõuetele, mis on kehtestatud sotsiaalministri määrusega.
Kontrollikava alusel AS Valga Vesi tegevuspiirkondade joogiveest võetud analüüside tulemused on avalikud ja nähtavad meie kodulehel.
Sageli on tarbijatel mure vee kareduse osas, ehk siis rahvakeeli „vesi on lubjane“. Vee karedust põhjustavad vees lahustunud kaltsiumi ja magneesiumi soolad, mis on looduslikku päritolu. Paese lubjakivirikka pinnase tõttu on Eestis joogivesi enamasti kare või sageli ka väga kare, kuid see ei ole kuidagi tervisele kahjulik. Kaltsium ja magneesium on inimese organismile vajalikud makroelemendid, mistõttu puudub joogivees kareduse jaoks piirnorm. Samas on vee karedus probleemiks tehnilistele seadmetele nn. katlakivi näol. Katlakivi sadestub vee kuumutamisel veega kokkupuutuvate seadmete pindadele. Seega, mis on hea inimesele, ei pruugi sobida tehnikale ja vastupidi ning tarbijatel tuleks sellega kodumasinate kasutamisel arvestada.